MAKANAN POPULAR INDIAN

                                                             VADAI



Bahan-Bahan

1 cawan urad dal putih (sejenis kacang)
110 ml air
2 tangkai cili kering dihiris halus
sebiji bawang besar dicincang
1 sudu biji sawi
secubit serbuk kunyit
Daun kari dan ketumbar dicincang
Garam secukup rasa

Cara Membuat


  1. Basuh kacang dhal dan rendam hingga lembut selama 30 minit.
  2. Kisar kacang bersama air, jgn terlalu banyak air agar tidak terlalu cair
  3. Apabila menjadi doh yang lembut, gaulkan dgn bahan-bahan di atas.
  4. Bentukkan bulat dan lubang ditengahnya. Goreng sehingga masak dan berwarna kekuningan.
  5. Vadai boleh dimakan begitu sahaja @ dimakan bersama kuah dhal ataupun kuah kelapa.



                                              MURUKU KECIL



Bahan-bahan

300 gram tepung beras (3 cawan)
300 gram tepung pulut
185 mentega
25 gram serbuk jintan putih (4 sudu
1 sudu kecil serbuk lada putih
1-2 suku kecil serbuk cili
750 ml air
1/2 sudu kecil garam
Minyak masak
Acuan Muruku kecil

Cara Membuat

  1. Gaul rata tepung beras dan tepung pulut, mentega, jintan, serbuk cili, dan serbuk lada putih hingga sebati.
  2. Masukkan campuran air garam sedikit demi sedikit ke dlm tepung tadi dan gaul menjadi doh yg lembut.
  3. Pastikan doh benar-benar sebati dan tidak melekit supaya mudah ditekan apabila mengoreng.
  4. Panaskan minyak dan tekan adunan menggunakan acuan kecil agar menjadi lingkaran kecil sprti bihun terus ke dalm minyak masak. Gorng sehingga bewarna kekuningan.
  5. Selepas ditoskan campurkan ia dgn aneka kacang seperti kacang tanah, kacang dal, kacang dan sebagainya.




Comments

Popular posts from this blog

ASAL USUL MILO

KISAH YUNA DAN WAN SHARMILA

ARWAH SI IBU SAAT DATANG MELAWAT JENAZAH ANAKNYA