MAKANAN POPULAR INDIAN
Bahan-Bahan
1 cawan urad dal putih (sejenis kacang)
110 ml air
2 tangkai cili kering dihiris halus
sebiji bawang besar dicincang
1 sudu biji sawi
secubit serbuk kunyit
Daun kari dan ketumbar dicincang
Garam secukup rasa
Cara Membuat
- Basuh kacang dhal dan rendam hingga lembut selama 30 minit.
- Kisar kacang bersama air, jgn terlalu banyak air agar tidak terlalu cair
- Apabila menjadi doh yang lembut, gaulkan dgn bahan-bahan di atas.
- Bentukkan bulat dan lubang ditengahnya. Goreng sehingga masak dan berwarna kekuningan.
- Vadai boleh dimakan begitu sahaja @ dimakan bersama kuah dhal ataupun kuah kelapa.
MURUKU KECIL
Bahan-bahan
300 gram tepung beras (3 cawan)
300 gram tepung pulut
185 mentega
25 gram serbuk jintan putih (4 sudu
1 sudu kecil serbuk lada putih
1-2 suku kecil serbuk cili
750 ml air
1/2 sudu kecil garam
Minyak masak
Acuan Muruku kecil
Cara Membuat
- Gaul rata tepung beras dan tepung pulut, mentega, jintan, serbuk cili, dan serbuk lada putih hingga sebati.
- Masukkan campuran air garam sedikit demi sedikit ke dlm tepung tadi dan gaul menjadi doh yg lembut.
- Pastikan doh benar-benar sebati dan tidak melekit supaya mudah ditekan apabila mengoreng.
- Panaskan minyak dan tekan adunan menggunakan acuan kecil agar menjadi lingkaran kecil sprti bihun terus ke dalm minyak masak. Gorng sehingga bewarna kekuningan.
- Selepas ditoskan campurkan ia dgn aneka kacang seperti kacang tanah, kacang dal, kacang dan sebagainya.
Comments
Post a Comment